5 jajek ( rozmiar M )
250 g mąki pszennej typ 500
250 g margaryny Kasia
250 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 cukier z prawdziwą wanilią ( op. )
lukier ( cukier + sok z cytryny, ilość według uznania )
Szybka babka puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek. Miękką margarynę pokroić i wrzucić do miski. Dodać oba cukry i utrzeć masę. Następnie dodać żółtka i dalej ucierać. Gdy składniki się połączą przesiać do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i całość połączyć. Gdy masa jest gotowa ubić białka, dodać je do ciasta i delikatnie połączyć.
2.Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i do foremki włożyć prawie całe ciasto. Do pozostałego dodać kakao, wymieszać i ułożyć wzdłuż przez środek, po czym widelcem lub innym narzędziem fikuśnie przemieszać. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 50 minut. Upieczoną babkę wyjąć z foremki, przestudzić i polać przygotowanym lukrem.
Komentarze