Szybka babka na jogurcie

5 (190 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Babkę robi się prawie ekspresowo i mamy gwarancję, że zawsze się uda. A jest naprawdę smaczna. Zamiast dżemu porzeczkowego, możemy użyć każdy inny, jaki akurat mamy w swojej spiżarni.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 3 jajka
    350 g mąki orkiszowej jasnej
    200 g jogurtu naturalnego
    160 g cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    5 łyżek gęstego dżemu, u mnie domowej roboty dżem porzeczkowy
    2 łyżki masła orzechowego
Wystaw ocenę:

5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Szybka babka na jogurcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wciąż ucierając dodawać stopniowo jogurt.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i zmniejszając obroty miksera, wsypać ją stopniowo do miski.
  • 3. Na końcu dodać olej, ubić całość szybko i krótko. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ciasto pokryte dżemem 4. Do keksówki wlać na dno 3/4 ciasta, na nie wyłożyć dżem i zrobić nożem esy-floresy, przykryć pozostałym ciastem.
  • Esy-floresy z masła orzechowego 5. Na wierzch nakładać kleksami masło orzechowe, nożem zrobić esy-floresy.
  • 6. Nagrzać piekarnik do 180 st. C. Wstawić ciasto, piec 50-60 minut. Po upieczeniu ostudzić w formie. Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować