Szwedzkie ciasto z rabarbarem - "Rabarberkaka"

0 (0 ocen)

  • 60 min

Rabarbar jest jeszcze dostępny na straganach więc polecam przygotować ciasto z jego udziałem. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com i dostosowałam do własnych potrzeb.

  • 60 min

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
    2 jajka
    150 ml cukru trzcinowego
    150 ml mąki pszennej (około 100 g)
    50 g mocno schłodzonego masła
    cukier brązowy/trzcinowy/biały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szwedzkie ciasto z rabarbarem - "rabarberkaka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki, oprócz masła, powinny być w temperaturze pokojowej. Rabarbar obieramy i kroimy w mniejsze części. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm lub zbliżonych wymiarach wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Całe jajka wbijamy do miski. Mikserem ucieramy je na puszysta pianę. Stopniowo do jajek dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do puszystej masy przesiewamy mąkę i łączymy ją z resztą ciasta. Ciasto przelewamy do formy i wykładamy na wierzch rabarbar. Na wierzchu równo ścieramy masło (najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub za pomocą łopatki do krojenia żółtego sera). Wierzch posypujemy odrobiną cukru brązowego lub trzcinowego.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 ºC. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 50-60 minut lub do suchego patyczka.

Porady

Podajemy ciepłe z ulubionymi lodami, bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować