Szwedzki pudding ryżowy czyli Risgrynsgröt

4.5 (181 ocen)

Taki pudding możemy podać na śniadanie lub deser. Pięknie pachnie cynamonem. Tradycyjnie jadany jest w Szwecji z okazji Świąt Bożego Narodzenia, do środka wkłada się migdała, panna która go znajdzie w następnym roku wyjdzie za mąż  Pudding ten można podawać też z owocami czy różnymi sosami.

Składniki:

  • • 1 szklanka ryżu,
    • 2 szklanki wody,
    • 3,5 szklanki mleka,
    • 1 mała laska cynamonu,
    • 3 łyżki brązowego cukru,
    • szczypta soli,
    • 1 łyżeczka masła,
    • migdały
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szwedzki pudding ryżowy czyli risgrynsgröt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wsypujemy ryż, wlewamy wodę, dodajemy masło i szczyptę soli. Całość zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem około 10 minut aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie wlewamy mleko, dodajemy cynamon i cukier. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 40 minut. Ryż w tym czasie powinien się rozpaść. Ryżowy pudding rozkładamy do miseczek, w środek wkładamy po jednym migdale. Wierzch posypujemy brązowym cukrem i mielonym cynamonem. Podajemy na ciepło lub na zimno. Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować