Spód do tortu (tortownica o śr.23cm):
3 jajka
250g cukru
90ml świeżo zagotowanego wrzątku
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
150g mąki
masło do natłuszczenia formy
Szwedzki letni tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie kremu waniliowego(najlepiej dzień przed upieczeniem):
Podgrzać wszystkie składniki oprócz ekstraktu w garnku na średnim ogniu.
Mieszając non stop aż krem zacznie gęstnieć (nie zagotować).
Po 3minutach jak zgęstnieje zdjąć z ognia, przełożyć do zimnej miski, wymieszać ekstrakt waniliowy i zostawić w lodówce.
2.Przygotowanie spodu:
Energicznie utrzeć jajka z cukrem, na puszystą masę.
Następnie dolać wrzątek, stale ale delikatnie mieszając.
W oddzielnej misce zmieszać proszek z mąką i wsypywać stopniowo do jajecznej mieszaniny.
Dno foremki wyłożyć papierem a boki wysmarować masłem.
Przelać ciasto do foremki i piec w 180st.C przez ok.30min.
Ostudźić ciasto po upieczeniu.
3.Wierzch tortu:
500g truskawek przesypać cukrem i zostawić na jakiś czas, aby stały się błyszczące.
Ubić kremówkę na sztywno z cukrem waniliowym.
4.Wykonanie:
1/3 ubitej śmietany dodać do ostudzonego kremu waniliowego.
Przekroić ciasto na 3 warstwy i przełożyć 2 z nich kremem waniliowym i truskawkami, które były posypane cukrem.
Na wierzch tortu rozłożyć ubitą kremówkę i ozdobić pozostałymi truskawkami.
Komentarze