Szwarcwaldzki

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W kuchni pomaga mi mój 6-letni synek, a rodzina chwali moje wypieki.

Składniki:

  • Ciasto: 15 dag masła
    ● 15 dag cukru
    ● 6 jajek
    ● gorzka czekolada
    ● 1/2 łyżeczki aromatu wanil.
    ● 15 dag mąki pszennej
    ● 5 dag mąki ziemn.
    ● łyżeczka proszku do piecz.
    Do przełożenia: 3 łyżki wiśniówki lub rumu
    ● 45 dag drylowanych wiśni
    ● 2 łyżki cukru
    ● 750 ml śmietany kremówki
    ● 3 łyżki cukru pudru
    ● łyżka cukru wanil.
    ● 2 łyżeczki żelatyny

Szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z cukrem.
    Ucierając, dodajemy po żółtku.
    Mieszamy z roztopioną
    chłodną czekoladą, aromatem,
    mąkami i proszkiem, a na
    koniec z pianą z białek. Pieczemy
    45 minut w tortownicy
    (24 cm) w 180 °C. Studzimy
    i przekrawamy na 3 krążki.
  • 2. Wiśnie z 1/2 szkl. wody
    i 2 łyżkami cukru gotujemy,
    odcedzamy. Ciasto nasączamy
    sokiem z alkoholem
  • 3. Śmietanę ubijamy z cukrami
    i mieszamy z rozpuszczoną
    żelatyną. Tort przekładamy
    wiśniami i śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Komentarze

Podobne przepisy