Ciasteczka, wypiekane tradycyjnie w okresie przedświątecznym, którymi potem obdarowuje się bliskich. Kryją w sobie to co najlepsze - czekoladę, migdały i goździki.
Szwajcarskie czekoladowe ciasteczka brunsli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej.
Następnie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
Białka lekko ubijamy i dodajemy do suchych składników, następnie wlewamy lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i wiśniówkę. Wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozwałkowujemy na wysypanej cukrem stolnicy, na grubość 1 cm. Ponieważ ciasto jest klejące - można rozwałkować je przez folię do żywności. Wykrawamy ciasteczka - dla ułatwienia można maczać foremki w cukrze.
Układamy ciastka na papierze do pieczenia i odstawiamy do wyschnięcia na conajmniej 5 godzin (można na całą noc).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 6 minut - nie dłużej! Ciastka będą jeszcze lekko miękkie, dopiero potem stwardnieją. Smacznego!
Komentarze