Szwajcarskie czekoladowe ciasteczka Brunsli

0 (0 ocen)

  • Średni

Ciasteczka, wypiekane tradycyjnie w okresie przedświątecznym, którymi potem obdarowuje się bliskich. Kryją w sobie to co najlepsze - czekoladę, migdały i goździki.

  • Średni

Składniki:

  • - gorzka czekolada: 100 gramów
    - migdały zmielone: 250 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - kakao: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - cynamon: 0.25 łyżeczki
    - mielone goździki: 1 szczypta
    - białka: 2 sztuki
    - wiśniówka: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Szwajcarskie czekoladowe ciasteczka brunsli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szwajcarskie czekoladowe ciasteczka Brunsli 1. Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej.
    Następnie mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki.
    Białka lekko ubijamy i dodajemy do suchych składników, następnie wlewamy lekko przestudzoną rozpuszczoną czekoladę i wiśniówkę. Wszystko dobrze mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
    Ciasto rozwałkowujemy na wysypanej cukrem stolnicy, na grubość 1 cm. Ponieważ ciasto jest klejące - można rozwałkować je przez folię do żywności. Wykrawamy ciasteczka - dla ułatwienia można maczać foremki w cukrze.
    Układamy ciastka na papierze do pieczenia i odstawiamy do wyschnięcia na conajmniej 5 godzin (można na całą noc).
    Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 6 minut - nie dłużej! Ciastka będą jeszcze lekko miękkie, dopiero potem stwardnieją. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować