szwajcarskie bułeczki mleczne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wypiekane 1 sierpnia przez Szwajcarów, aby uczcić święto narodowe, delikatne, puszyste, idealne do twarożku, pasty z tuńczyka czy powidła śliwkowego, przepyszne ! :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 700 gram mąki pszennej tortowej
    40 gram stopionego, schłodzonego masła
    1 łyżka cukru
    400 ml ciepłego mleka
    2,5 łyżeczki drożdży suchych
    2 płaskie łyżeczki soli
    roztrzepane jajo do posmarowania

Szwajcarskie bułeczki mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczka 1. Mąkę przesiać z drożdżami, cukrem i solą, dodać masło, stopniowo mleko, zagnieść elastyczne, jednolite ciasto, jeśli będzie lepiące dodać trochę (1 łyżka) mąki. Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce by podwoiło objętość ( u mnie trwało to około 40 minut).
    Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 12-14 równych części, uformować bułeczki, poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.

    Po tym czasie posmarować bułeczki roztrzepanym jajem, a następnie ostrym bardzo nożem zrobić takie oto nacięcia (mój nóż był tępy).
  • 2. Bułeczki piec około 25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.

Komentarze

Podobne przepisy