Wypiekane 1 sierpnia przez Szwajcarów, aby uczcić święto narodowe, delikatne, puszyste, idealne do twarożku, pasty z tuńczyka czy powidła śliwkowego, przepyszne ! :)
Szwajcarskie bułeczki mleczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać z drożdżami, cukrem i solą, dodać masło, stopniowo mleko, zagnieść elastyczne, jednolite ciasto, jeśli będzie lepiące dodać trochę (1 łyżka) mąki. Odstawić w omączonej misce w ciepłe miejsce by podwoiło objętość ( u mnie trwało to około 40 minut).
Następnie ciasto krótko zagnieść i podzielić na 12-14 równych części, uformować bułeczki, poukładać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
Po tym czasie posmarować bułeczki roztrzepanym jajem, a następnie ostrym bardzo nożem zrobić takie oto nacięcia (mój nóż był tępy).
2.Bułeczki piec około 25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku.
Komentarze