Szwajcarska tarta czekoladowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Tarta inspirowana smakami Szwajcarii- mniam - rozpływa się w ustach

Składniki:

  • Ciasto:
    - 400 g mąki
    - 50 g kakao ( nie słodzonego)
    - 200 g masła
    - 2 jajka ( średnie)
    - 200g cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:

    - 3 żółtka
    -120g cukru
    -500ml mleka ( 3.2%)
    - 40g mąki ziemniaczanej
    - 150g białej czekolady
    Polewa
    - 60g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Tarty Desery

Szwajcarska tarta czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na poczatek ciasto. Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce jajka łączymy z cukrem i lekko ubijamy. Do mąki dodajemy pokrojone w kosteczki masło i za pomocą palców ( rozcierając) lub przy użyciu profesjonalnego sprzętu dokładnie łączymy suche składniki z masłem. Na koniec dodajemy jajko z cukrem i wyarbiamy elastyczne ciasto. Po wyrobieniu ( możemy sobie jeszcze mąką podsypać) układamy ciasto na folii i chowamy na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na szerokość formy i układamy na dnie , dokładnie dociskając, żeby nie było pęcherzyków powietrzaCiasto nakłuwamy widelcem dobrze i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180C ( z termoobiegiem) i pieczemy ok.15-20 min. Studzimy.

    W czasie kiedy nam się będzie spód studził przyrządzamy krem. Mleko nastawiamy do gotowania. W tym czasie żółtka mieszamy z cukrem na piękny , biały i puszysty kogel -mogel. Następnie dodajemy do niego mąkę i znów mieszamy. Kiedy mleko będzie zaczynało się gotować ( nie wrzeć) po łyżce dodajemy do naszych żółtek i mieszamy szybko. Dodajemy tak od 6-8 łyżek a następnie całość dodajemy do mleka , energicznie mieszając, Trzeba to robić szybko bo masa szybko gęstnieje. Kiedy całość będzie w miarę wymieszana, zdejmujemy z ognia garnek i dodajemy do całości pokruszoną w kostki czekoladę białą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, po czym wykładamy na ciasto. Zostawiamy do ostygnięcia.

    Czekoladę gorzką lub mleczną rozpuszczamy nad parą i ozdabiamy ciasto.

Porady

Jeśli nie macie formy ze zdejmowanym rantem ( bokami) wtedy dobrze pod ciasto ułożyć dwa skrzyżowane paski papieru do pieczenia. Po upieczeniu ciasto się idealnie wyjmuje z formy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Notka redakcyjna

PRZEPIS DNIA Wtorek 30.09.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=149

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować