Ta wyśmienita czeska zupa ma lekko kwaśny grzybowy smak. Konsystencją przypomina wielkanocny żurek i myślę, że może go z powodzeniem zastąpić, jeśli mamy ochotę poeksperymentować ze świątecznym menu.
Szumawska zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczyć w wodzie przez noc. 700 ml wody zagotować w dużym garnku. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka. Grzyby wraz z wodą z namaczania również przełożyć do garnka. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i liściem laurowym - gotować ok. 15 minut.
2.Masło rozpuścić w rondelku, zrumienić na nim mąkę stale mieszając. Powolutku wlewać do zupy i mieszać. Śmietanę dolać do zupy, całość przyprawić octem oraz koperkiem. Osobno ugotować jajka. Pokroić je na talerzach i zalać zupą.
Komentarze