Szumawska zupa grzybowa

0 (0 ocen)

  • 12 godz. 25 min

Ta wyśmienita czeska zupa ma lekko kwaśny grzybowy smak. Konsystencją przypomina wielkanocny żurek i myślę, że może go z powodzeniem zastąpić, jeśli mamy ochotę poeksperymentować ze świątecznym menu.

  • 12 godz. 25 min

Składniki:

  • 3 dag suszonych grzybów
    6 ziemniaków
    150 ml śmietany "Rama" do gotowania
    5 łyżek mąki
    3 łyżki masła
    4 jajka
    1/2 łyżeczki mielonego kminku
    1 liść laurowy
    1/2 łyżeczki białego pieprzu
    2 łyżki octu
    sól
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Szumawska zupa grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczyć w wodzie przez noc. 700 ml wody zagotować w dużym garnku. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka. Grzyby wraz z wodą z namaczania również przełożyć do garnka. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem i liściem laurowym - gotować ok. 15 minut.
  • 2. Masło rozpuścić w rondelku, zrumienić na nim mąkę stale mieszając. Powolutku wlewać do zupy i mieszać. Śmietanę dolać do zupy, całość przyprawić octem oraz koperkiem. Osobno ugotować jajka. Pokroić je na talerzach i zalać zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Suszone grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować