Sztukamięs wieprzowy wg Buni

0 (0 ocen)

  • 15 min

Nie zawsze lubiłam sztukamięs .Potem zachwyciłam się tą potrawą . Gotowana wołowy sztukamięs często gościł na naszym stole . Aż kiedyś odkryłam smak identycznie robiony sztukamięs z wieprzowiny.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 kg chudego mięsa od szynki wieprzowej
    3 duże marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1/2 pora
    1 cebula
    2 goździki
    2 liście laurowe
    2 ziela angielskie
    przyprawa do zup ( ja daje 1 bulion warzywny )
    6 szklanek wody
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Sztukamięs wieprzowy wg buni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka wieprzowa w wywarze 1. Zagotować w garnku wodę z przyprawami . Do wrzącego wywaru włożyć umyte mięso. Gotować na małym gazie ok 1 godziny.
  • Warzywa w wywarze 2. Dołożyć obrane i umyte warzywa i gotować jeszcze aż mięso będzie miękkie *.
  • Mieso od szynki gotowane 3. Wyjąć mięso i warzywa. Pokroić sztukamięs w plastry.
  • pokrojone warzywa do sztukamiesu 4. Pokroić warzywa w słupki
  • Sztukamięs wieprzowy na maśle 5. Masło rozpuścić i podgrzać do lekkiego zrumienienia w drugim garnku. Podlać 1/2 szklanki wywaru z gotowania mięsa , włożyć mięso i chwilę ogrzewać .

Porady

* Mięso wkładamy do wrzątku by ściąć wierzchnią warstwę białka i by w trakcie gotowania nie wypłukiwać z mięsa smaku ( mięso na wywar gotujemy odwrotnie bo zależy nam wtedy na wywarze ). Podajemy sztukamięs obłożony ziemniakami z wody, włoszczyzną z wywaru z musztardą lub chrzanem jak kto lubi. Ja posypuję dodatkowo grubo mielonym pieprzem. Można też podać trochę marynowanego czerwonego lub zielonego pieprzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować