Szaszłyki z pieczonymi ziemniakami i ajwarem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

„Wspaniałym dodatkiem do szaszłyków będzie sałatka z pomidorów skropiona oliwą i octem winnym oraz posypana listkami bazylii i mięty.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SZASZłYKI:
    - stek wołowy: 6 sztuk
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - papryka zielona: 1 sztuka
    - czerwona cebula: 3 sztuki
    - parzony boczek wędzony: 200 gramów
    - ser feta: 250 gramów
    MARYNATA:
    - papryka chilli: 0.5 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - limonka: 0.5 sztuki
    - oregano: 1 łyżeczka
    - tymianek: 1 łyżeczka
    - lubczyk: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa do mięs z grilla: 0.5 łyżeczki
    - szafran nitki: 1 opakowanie
    - sól: 3 łyżeczki
    - czarny pieprz: 0.5 łyżeczki
    - szczypiorek: 0.5 pęczka
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka
    - koperek: 0.5 pęczka
    - oliwa: 60 mililitrów
    AJWAR:
    - czerwona cebula: 3 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - Czerwona papryka: 2 sztuki
    - bakłażan: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 40 mililitrów
    - biały ocet balsamiczny: 20 mililitrów
    - sos tabasco: 1 łyżeczka
    - pietruszka: 0.25 pęczka
    DODATKOWO:
    - ziemniaki: 6 sztuk
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    - kminek: 1 łyżeczka
    - masło: 60 gramów
    - kwaśna śmietana 30%: 250 mililitrów
    - szczypiorek: 0.25 pęczka
    - kolendra (liście): 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z pieczonymi ziemniakami i ajwarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok1 1. Steki oczyścić z błon, umyć i osuszyć. Odstawić na ok. 20 minut. Pokroić w 1,5-cm kostkę. Marynata: paprykę umyć, osuszyć i usunąć gniazdo nasienne.
    Miąższ drobno posiekać. Czosnek obrać i posiekać.
  • krok2 2. Limonkę wyszorować, osuszyć i obrać. Skórkę posiekać. Sok wycisnąć i wymieszać z papryką i czosnkiem. Wsypać zioła, przyprawę do mięs z grilla i lekko rozgnieciony szafran. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • krok3 3. Szczypiorek, natkę i koperek umyć i osuszyć. Następnie posiekać i wsypać do
    marynaty. Mieszając, wlać powoli oliwę. Wymieszać z mięsem. Przykryć folią
    spożywczą. Chłodzić minimum 6 godzin (najlepiej całą noc).
  • krok4 4. Szaszłyki: papryki umyć, osuszyć i usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w 1,5-cm kostkę. Cebule obrać, pokroić w ćwiartki i rozdzielić na pojedyncze warstwy. Boczek pokroić w plastry. Fetę pokroić w grubą kostkę.
  • krok5 5. Mięso wyjąć z lodówki i dokładnie wymieszać. Na szpikulce do szaszłyków (drewniane patyki warto wcześniej namoczyć w wodzie) nabijać na przemian mięso, cebulę, boczek, paprykę i ser.
  • krok6 6. Ajwar: warzywa umyć i osuszyć. Cebule obrać. Papryki, bakłażana i cukinię
    przekroić na pół. Ułożyć na blasze. Oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Włożyć czosnek. Piec 30-40 minut w 220 °C z włączoną funkcją termoobiegu.
  • krok7 7. Warzywa wystudzić i obrać. Zmiksować krótko z 2 łyżkami oliwy oraz łyżką octu, solą, pieprzem, by pozostały małe kawałki warzyw. Dodać posiekaną natkę
    pietruszki. Doprawić kilkoma kroplami tabasco.
  • krok8 8. Ziemniaki wyszorować. Gotować ok. 30 minut z solą i kminkiem. Wystudzić. Naciąć wzdłuż na głębokość 2 cm i lekko rozchylić. Oprószyć solą i pieprzem i włożyć po kawałku masła. Zawinąć osobno w folię aluminiową.
  • krok9 9. Śmietanę wymieszać z drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do schłodzenia. Szaszłyki i ziemniaki piec ok. 30 minut pod rozgrzanym grillem piekarnika.
  • krok10 10. Szaszłyki położyć na talerzach. Ziemniaki naciąć na krzyż, folię wywinąć. Nałożyć po kleksie śmietany. Podawać z udekorowanym kolendrą ajwarem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Bakłażan Cukinia Papryka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować