Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami

4.5 (169 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kolorowy tort inspirowany ciastem o nazwie "Leśny mech", który swój piękny, zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. W moim torcie pomiędzy zielonym warstwami znalazły się galaretki z truskawkami i brzoskwiniami. Dzięki temu tort zrobił się kolorowy, owocowy i bardzo przyjemny w smaku, dlatego polecam go na urodziny dziecka.

  • 3 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO ZE SZPINAKIEM:

    5 jajek
    1 szklanka cukru
    250 g margaryny lub masła
    250 g szpinaku świeżego
    1 szklanka mąki pszennej tortowej
    1 szklanka mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    GALARETKA TRUSKAWKOWA:

    450 g truskawek mrożonych
    1 galaretka truskawkowa
    1/2 szklanki wody
    1 łyżka cukru

    GALARETKA BRZOSKWINIOWA:

    480 g brzoskwiń z syropu (1 puszka)
    1/2 szklanki wody
    1 galaretka brzoskwiniowa

    KREM SEROWY:

    250 g twarogu zmielonego
    2 szklanki kremówki
    1/3 szklanki cukru pudru
    1 galaretka cytrynowa
    1 łyżeczka żelatyny
    1/2 szklanki wody

    DEKORACJA:

    1/2 galaretki brzoskwiniowej
    1/2 galaretki truskawkowej
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Szpinakowy tort z truskawkami i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście szpinaku przepłukać pod bieżącą wodą, a następnie zmiksować blenderem na jednolite puree. Margarynę rozpuścić i przestudzić.
    Jajka ubić z cukrem, aż się rozpuści, a masa stanie się puszysta. Stale ubijając wlać cienkim strumykiem przestudzony tłuszcz, a następnie szpinak. Na końcu wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać masę do tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 50 min, do suchego patyczka. Ciasto szpinakowe wystudzić, ściąć wyrośniętą "górkę", a resztę przekroić na na dwa równe blaty. Ścięte ciasto rozkruszyć lub zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Odłożyć do dekoracji.
  • 2. Truskawki, mogą być jeszcze zamrożone, przełożyć do garnka razem z wodą i cukrem. Gotować przez chwilę, po czym zmiksować blenderem. Wsypać galaretkę do gorących truskawek i mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić. Jak tylko truskawki zaczną tężeć, wylać na pierwszy krążek ciasta szpinakowego. Najlepiej robić to w takiej samej formie w której piekło się ciasto, wtedy galaretka nie wypłynie. Odstawić do stężenia.
  • 3. Brzoskwinie odsączyć z syropu, zmiksować blenderem i połączyć z rozpuszczoną w wodzie galaretką. Kiedy brzoskwinie zaczną tężeć wylać na drugi krążek ciasta, zabezpieczając brzegi. Odstawić do stężenia.
  • 4. Galaretkę cytrynową razem z żelatyną rozpuścić w wodzie. Można delikatnie podgrzać, jeżeli pojawi się problem z rozpuszczeniem żelatyny, ale nie wolno zagotować. Twaróg zmiksować z cukrem i wlać przestudzoną galaretkę.
    Schłodzoną kremówkę ubić i połączyć razem z cytrynowym twarogiem. Część tężącej masy wyłożyłam na galaretkę truskawkową, wyrównać i wstawić na chwilę do lodówki, aby krem szybciej stężał. Nałożyć ostrożnie ciasto z galaretką brzoskwiniową, rozsmarować krem serowy, zostawiając część na boki. Wstawić do lodówki do stężenia. Tort najlepiej składać w tortownicy, w której piekło się ciasto.
    Po stężeniu wyjąć z formy. Odłożony krem lekko ogrzać i nałożyć na boki oraz trochę na wierzch. Okruchami ciasta obsypać boki i usypać pierścienie na wierzchu. Wolne miejsca wypełniłam galaretkami rozdrobnionymi widelcem. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Dla dzieci Mrożenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować