szpinakowy tort naleśnikowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam szpinak i naleśniki - stąd pomysł, aby połączyć je i podać w nieco innym wydaniu niż zazwyczaj.

  • 60 min

Składniki:

  • naleśniki:

    1,5 szklanki mąki
    3 łyżki otrębów gryczanych
    1,5 szklanki mleka
    1 jajko
    kilka łyżek wody mineralnej
    szczypta soli
    olej lub klarowane masło do smażenia

    farsz:
    500 g mrożonego szpinaku
    250g twarogu półtłustego
    3 łyżki śmietany
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    szklanka startego sera gouda

    sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    2 szklanki mleka
    sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szpinakowy tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki:
    w misce mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy, ciasto powinno mieć lejącą się konsystencję, ale równocześnie nie może być za rzadkie. Następnie smażymy naleśniki na płaskiej patelni na oleju lub klarowanym maśle.
  • 2. Farsz:
    szpinak podgrzewamy w garnku, aż się rozmrozi. Czosnek obieramy, siekamy lub przeciskamy przez praskę - podsmażamy na łyżce oleju i dodajemy do szpinaku. Następnie dodajemy rozdrobniony twaróg i śmietanę - mieszamy.
  • 3. Beszamel:
    W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie mieszając trzepaczką dodajemy mąkę. Gdy składniki się dobrze połączą dodajemy partiami mleko cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadzamy do wrzenia - sos powinien zgęstnieć. Na koniec doprawiamy sola, białym pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 4. Okrągłą formę do pieczenia wykładamy papierem i układamy kolejne warstwy tortu - naleśnik, na to masa szpinakowa i na końcu trochę startego sera. Na co drugą warstwę wylewamy kilka łyżek sosu beszamelowego. Wierzch posypujemy resztą startego sera i wylewamy pozostały sos. Zapiekamy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni. Podajemy gorący, udekorowany ulubionymi kiełkami.

Porady

Zawsze do naleśników dodaję trochę otrębów. Polecam ten sposób, bo ten dodatek nie zmienia smaku, a wzbogaca nasze danie o cenny błonnik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Szpinak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować