Szpinakowy makaron z jajkiem i kabanosami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Kupiłam ostatnio chiński makaron o smaku szpinakowym. Gotuje się go błyskawicznie. Jest fantastyczną bazą do dań z patelni. Moje danie przygotowane z makaronu,szpinaku, jajka i kabanosów smakuje wybornie. Łatwe i smaczne.

  • 20 min

Składniki:

  • -makaron chiński o smaku szpinakowym lub innym : 100 g
    -mrożony szpinak rozdrobniony : 200 g
    -szczypiorek ( posiekany) : 2-3 łyżki
    -kabanosy wieprzowe : 1-2 sztuki
    -jajko
    -śmietana 18 % : 1 łyżeczka
    -czosnek : 1 ząbek
    -sól : szczypta
    -pieprz czarny mielony : szczypta
    -woda : 350 ml
    -olej rzepakowy : 4-6 łyżek

Szpinakowy makaron z jajkiem i kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron wrzucić do garnka z wrzącą wodą, gotować na wolnym ogniu 4-5 minut. Kabanosy pokroić na małe kawałki.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić szpinak, smażyć mieszjąc, do moementu aż zmięknie. Dodać makaron, przyprawy, połowę szczypiorku, przetarty przez praskę czosnek, śmietanę, wymieszać. Zmniejszyć ogień, przykryć, dusić 10 minut. Na środek patelni wbić jajko, zwiekszyć ogień, smażyć 3-4 minuty. Posypać kabanosami i resztą szczypiorku. Podawać na ciepło.

Porady

Jajko smażyć tak długo, aż białko zetnie się, a żółtko pozostanie płynne lub półmiękkie (zależnie od upodobań). Danie można posypać tartym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy