Pierożki szpinakowo-makrelowe

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Podajemy na ciepło lub zimno. Smakują pysznie- kruche, delikatne ciasto i aromatyczne nadzienie! Polecam!Pierożki (paszteciki) powstają bardzo szybko, więc możemy je przygotować nawet przy gościach.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 duże pakowanie gotowego ciasta francuskiego (XXL),
    • 1 makrela (średniej wielkości),
    • około 150 gram mrożonego szpinaku,
    • 3-4 sztuki (plasterki) suszonych pomidorów w oleju,
    • 1 mała cebula,
    • świeżo mielona sól morska,
    • świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • jajko do smarowania pierogów,
    • czarny i jasny sezam do posypania,
    • olej do przysmażenia szpinaku
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Pierożki szpinakowo-makrelowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie szpinaku 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Delikatnie przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy do niej szpinak. Gdy ten się rozpuści doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Chwilkę przysmażamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
  • przygotowanie makreli 2. Między czasie makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości. Delikatnie rozrywamy na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w paseczki.
  • podział ciasta 3. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty. Wychodzi około 16 sztuk.
  • nałożenie nadzienia 4. . Na każdym kwadracie układamy ok 3/4 łyżki szpinaku, kawałek makreli i paseczek pomidora.
  • przed pieczeniem 5. Tak przygotowane kwadraty zawijamy, formując rożki. Brzegi ciasta dociskamy widelcem. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Połowę pierożków posypujemy jasnym, a połowę czarnym sezamem.
    Pierogi pieczemy około 15 minut w 200˚C.

Porady

Do posypanie możemy także użyć łuskanego słonecznika, czy startego sera żółtego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Makrela Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować