Szpinakowo – kurczakowy duet z gryką

0 (0 ocen)

Jeśli ktoś szuka smacznego i zdrowego dania-polecam. Danie szybko powstaje, ale tez szybko znika z talerza.Jeśli ktoś nie przepada za kaszą polecam przygotować tą potrawę z wykorzystaniem makaronu.

Składniki:

  • Składniki:
    • 1 szklanka kaszy gryczanej,
    • 2 szklanki wody,
    • 0,5 kostki rosołowej,
    • Olej do smażenia,
    • Podwójny filet z kurczaka,
    • ¼ opakowania sera feta,
    • 300 g świeżych liści szpinaku
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Sól ziołowa do smaku,
    • 1 cebula,
    • Natka pietruszki do dekoracji

Szpinakowo – kurczakowy duet z gryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowanie kaszy 1. Wodę zagotowujemy. Rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Dokładamy kaszę i razem ogrzewamy do momentu wchłonięcia całej wody. Odstawiamy na około 15 minut by „doszła”.
  • przygotowanie mięsa i cebuli 2. Między czasie przygotowujemy szpinakowo - kurczakowe nadzienie.
    Filet kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku. Cebulę kroimy w kostkę. Zarówno cebulę jak i filet umieszczamy na rozgrzanym oleju. Smażymy do miękkości mięsa.
  • dodanie szpinaku do mięsa 3. Gdy mięso jest już gotowe dokładamy do niego liście szpinaku. Ogrzewamy całość do momentu jak liście stracą na objętości oraz zmiękną. Gdy są już gotowe całość zdejmujemy z ognia i dokładamy do niej pokrojony w kostkę ser feta. Delikatnie mieszamy do jego częściowego rozpuszczenia. Ewentualnie doprawiamy.

    Kaszę porcjujemy na talerze. Na wierzch wykładamy szpinakowo - kurczakowy sos. Dekorujemy natką pietruszki i podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy