Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą

0 (0 ocen)

Mocno doprawiony kurczaka z posmakiem cytryny schowany w naleśnikach z dodatkiem szpinaku. Połączenie smaków rewelacyjne!

Składniki:

  • Naleśniki:
    1 szklanka mąki pszennej
    300 ml mleka
    1 jajko
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżka masła
    100 g szpinaku
    Farsz:
    500 g filetu z piersi kurczaka
    4 łyżki oleju z cytryną i bazylią
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka
    1 łyżeczka liścia lubczyku
    Sól
    Pieprz
    1 kalarepa
    1 cebula
    1 por
    10 pieczarek
    100 g makaronu gryczanego

Szpinakowe sakiewki z kurczakiem i kalarepą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wbthup 1. Szpinak dusimy na 1 łyżce masła. Mleko, sól, mąkę i jajko miksujemy do połączenia składników. Łączymy ze szpinakiem. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni.
  • image-1rjgw9s 2. Kurczaka kroimy w kosteczkę. Marynujemy w oleju z cytryną i bazylią, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku oraz pikantnej przyprawie do kurczaka. Cebulę i por kroimy w piórka. Szklimy na patelni. Po 5 minutach dodajemy kurczaka. Pieczarki kroimy w pół plastry, kalarepę w kosteczkę. Warzywa dodajemy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku. Wszystko dusimy pod przykryciem do miękkości.
    Makaron gotujemy ok. 7 minut w delikatnie osolonej wodzie. Musimy pamiętać, że pełnoziarniste makarony gotujemy znacznie krócej. Makaron mieszamy z kurczakiem.
  • image-197v581 3. Przygotowanym farszem napełniamy naleśniki, tworząc sakiewkę. Możemy je spiąć wykałaczkami lub związać szczypiorkiem lub koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy