Szpinakowe roladki z ciasta filo

4.47 (194 ocen)

Niezwykle kruche i delikatne ciasto świetnie nadaje się do przygotowania przekąsek. Wykorzystałam je do zrobienia roladek ze szpinakiem. A gdzie szpinak tam obowiązkowo feta i czosnek :)

Składniki:

  • opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )
    450 g mrożonego szpinaku
    180 g sera feta
    2 duże ząbki czosnku
    szczypta soli i pieprzu
    szczypta cayenne
    łyżka masła

    łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.47 (194 ocen)

Szpinakowe roladki z ciasta filo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Dusimy pod przykryciem aż szpinak się rozmrozi i woda odparuje.

    Dodajemy fetę i resztę przypraw, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
  • 2. Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy oliwą.

    Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy farsz.

    Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10 części.
  • 3. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Czosnek Feta Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować