Szpinakowe pancakes

0 (0 ocen)

  • 20 min

Urzekające wiosennym kolorem i smakiem, pełne witamin, delikatne i po prostu pyszne placuszki z młodego szpinaku.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 15 sztuk:

    3 garście liści młodego szpinaku
    5 łyżek gęstego jogurtu greckiego
    100 ml mleka
    2 jajka
    1 i 1/2 filiżanki* mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka soku z cytryny
    sól, pieprz
    odrobina oleju do smażenia

    *filiżanka o pojemności 220 ml

Szpinakowe pancakes - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera wrzucić liście szpinaku, dodać jogurt i mleko, zmiksować. Masę połączyć z jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia, wyciśniętymi ząbkami czosnku i sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem.
    Na patelni wysmarowanej olejem smażyć placuszki o średnicy ok. 8 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy