Szpinakowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Łatwy

Wiosenne i zdrowe naleśniki z młodym szpinakiem, które smakują wyśmienicie z sadzonym jajkiem.

  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • - szpinak młody: 300 gramów
    - mleko: 250 mililitrów
    - zimna woda: 50 mililitrów
    - olej: 2 łyżki
    - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 130 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 3 szczypty

Szpinakowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki z młodego szpinaku 1. W misce łączymy ze sobą mąkę, mleko, sól, pieprz, olej. Dobrze mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Szpinak myjemy, zalewamy wrzątkiem. Czekamy około 2 minuty, odcedzamy, odciskamy wodę. Kroimy na drobne kawałki, przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wbijamy jajka i za pomocą miksera ucieramy szpinak i jajka aż powstanie biała piana. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy wcześniej przygotowaną płynna masę. Dobrze mieszamy, dodając jeszcze wody gazowanej. Smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju. Wystarczy już tylko dodać sadzone jajko z rozpływającym się żółtkiem i przepyszny obiad gotowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy