Szpinakowe muszle

5 (180 ocen)

Bardzo lubię połączenie szpinaku z serem feta, dlatego to danie należy do moich ulubionych!Muszle smakują zarówno na ciepło i zimno.

Składniki:

  • Składniki:
    • Około 12 muszki makaronowych (makaron conchiglioni),
    • Około 400 g świeżych liści szpinaku (może być mrożony),
    • 150 g sera feta,
    • Pieprz, sól do smaku,
    • 1 duża cebula,
    • 2-3 pomidory,
    • Olej do smażenia,
    • Około 100 g żółtego sera,
    • Natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowe muszle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowane pomidory 1. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojone w kostkę pomidory. Razem smażymy około 10 minut, by pomidory zmiękły i sok częściowo odparował. Doprawiamy do smaku.
    Tak przygotowane wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
  • ugotowane muszle 2. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • przygotowanie nadzienia 3. Na patelni przysmażamy z niewielką ilością tłuszczu szpinak. Gdy liście zmniejszą swoją objętość i staną się miękkie zdejmujemy szpinak z ognia. Dokładamy do niego pokrojony w kostkę ser feta. Mieszamy do jego rozpuszczenia. Delikatnie pieprzymy.
  • Przed zapiekaniem 4. Gotowym nadzieniem szpinakowym napełniamy ugotowane muszle.
    Układamy je na przygotowanych pomidorach i razem zapiekamy około 20 minut
  • nakładanie sera żółtego 5. Pod koniec pieczenia posypujemy żółtym serem.

    Podajemy oprószone natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor Sery Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować