Szpinakowe kuleczki i kurczak po włosku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kocham włoską kuchnię. Ta potrawa to kolejna wariacja na temat jej najbardziej popularnych składników: mozzarelli, pomidorów i szpinaku

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków
    250g szpinaku rozdrobnionego
    2 jajka
    80-100g mąki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    podwójna pierś kurczaka
    2 pomidory
    250g sera mozzarella
    pieprz, sól
    bazylia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowe kuleczki i kurczak po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KLUSKI:
    1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na maśle.
    2. Ziemniaki rozgniatamy z cebulką i czosnkiem, dodajemy odsączony szpinak. Wbijamy 1 jajko, dodajemy przyprawy i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę (do momentu w którym udaje się ulepić ładne kuleczki). Do wrzącej lekko osolonej wody wkładamy kluski i gotujemy do momentu zagotowania wody.

    FILETY:
    1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na porcje, lekko rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.
    2. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, na każdy kawałek układamy plasterki pomidora (można je wcześniej podsmażyć, aby część soku odparowała), posypujemy bazylią. Na wierzchu układamy plasterki mozzarelli. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 do momentu roztopienia sera.

    Wychodzi: 4-5 porcji

Porady

Ziemniaków nie trzeba gotować specjalnie do tej potrawy. Ja wykorzystuję ziemniaki które zostały z poprzedniego obiadu, specjalnie gotuję ich wtedy więcej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować