Szpinakowe kluski śląskie

0 (0 ocen)

Pyszna alternatywa dla tradycyjnych klusek śląskich

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

    mąka ziemniaczana

    1 jajko

    szczypta soli

    1 łyżka mąki pszennej do posypania

    3/4 szklanki posiekanego szpinaku

    1 pęczek natki pietruszki

Szpinakowe kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować , ostudzić , przecisnąć przez praskę .

    Dodać posiekany szpinak i natkę pietruszki , wymieszać .

    Podzielić na cztery części .

    Odłożyć jedną czwartą i w to miejsce dodać mąkę ziemniaczaną .

    Dodać jajko i doprawić solą .

    Całość wymieszać .

    Z masy ziemniaczanej uformować kluski ( w każdej z nich zrobić wgłębienie ) .

    Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia , wyciągnąć łyżką cedakową .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy