Szpinakowa zapiekanka z naleśników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto miksujemy (jeśli konsystencja jest za rzadka dodajemy odrobinę mąki). Smażymy naleśniki. Do rozmrożonego szpinaku dodaję łyżkę masła i gotuje na wolnym ogniu około 10 minut, dodaję drobno posiekany ząbek czosnku. Pod koniec dodaję śmietanę, doprawiam solą i pieprzem. Ser ścieram na tartce. szpinak odstawiam z ognia, dodaję tarty ser , mieszam i odstawiam do przestygnięcia. Na każdy naleśnik nakładam po łyżce farszu i zawijam jak krokiety. Układam w naczyniu żaroodpornym. Mleko zagotowuję z masłem, dodaję roztrzepane jajko i mąkę . Mieszam rózgą, by nie było grudek a sos by zgęstniał. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i gałką. Na koniec dodaje serek topiony i mieszam aż się rozpuści. Naleśniki zalewam sosem i piekę w piekarniku około 40 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia układam przekrojone na pół pomidorki koktailowe.
Komentarze