Szpinakowa stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak rozmrażamy na patelni, dusimy do momentu aż cała woda wyparuję, a szpinak pozostanie „suchy”. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę studzimy. Następnie mieszamy ją z żółtkami. Białka ubijamy na puszystą pianę i łączymy delikatnie z masą szpinakową, dodajemy mąkę.
2.Masę wykładamy na formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach.
3.Gotowe ciasto szpinakowe studzimy. Następnie kroimy je na cztery paski o wymiarach 10x20cm.
4.Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z serkiem (1/4 serka odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta), doprawiamy całość solą i pieprzem.
5.Na talerzyku układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy serkiem i wykładamy porcję łososia wędzonego. Przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy analogicznie. Wierzch ciasta i boki smarujemy pozostawionym serkiem. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Życzę smacznego :-)
Komentarze