Szpinakowa stefanka

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

To smaczna i efektowna przekąska na rodzinne imprezy. Suszone pomidory podkręcają smak serka.

Składniki:

  • • 450g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
    • 4 jajka,
    • 1 łyżka mąki,
    • 2 ząbki czosnku,
    • Sól,
    • Pieprz,
    • Gałka muszkatołowa,
    • 400g kremowego serka z ziołami,
    • 4 suszone pomidory,
    • 150g wędzonego łososia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Szpinakowa stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpinakowa stefanka 1. Szpinak rozmrażamy na patelni, dusimy do momentu aż cała woda wyparuję, a szpinak pozostanie „suchy”. Pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę studzimy. Następnie mieszamy ją z żółtkami. Białka ubijamy na puszystą pianę i łączymy delikatnie z masą szpinakową, dodajemy mąkę.
  • Szpinakowa stefanka 2. Masę wykładamy na formę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy około 10-15 minut w 180 stopniach.
  • Szpinakowa stefanka 3. Gotowe ciasto szpinakowe studzimy. Następnie kroimy je na cztery paski o wymiarach 10x20cm.
  • Szpinakowa stefanka 4. Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Łączymy je z serkiem (1/4 serka odkładamy do posmarowania wierzchu ciasta), doprawiamy całość solą i pieprzem.
  • Szpinakowa stefanka 5. Na talerzyku układamy pierwszy blat ciasta. Smarujemy serkiem i wykładamy porcję łososia wędzonego. Przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy analogicznie. Wierzch ciasta i boki smarujemy pozostawionym serkiem. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
    Życzę smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować