Szpinakowa rolada z szynką

4.49 (147 ocen)

Rolada ze szpinaku zachwyca wyglądem i smakiem, a przy tym jest naprawdę niezwykle prosta w wykonaniu.

Składniki:

  • 450g mrożonego szpinaku
    4 jajka
    200g twarogu
    2-4 łyżki jogurtu naturalnego
    Ok. 4 łyżki posiekanego koperku
    Kilka plasterków szynki
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    tarty chrzan ze słoiczka
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty Przystawki

Szpinakowa rolada z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni dusimy na maśle szpinak. Gdy woda już prawie odparuje wciskamy do niego czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażymy jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje. Następnie odstawiamy go do wystygnięcia. Gdy jest chłodny dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę (o wymiarach około 20x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 min. w 200st.
  • 2. Ser mieszamy z jogurtem i koperkiem, doprawiamy chrzanem, solą i pieprzem. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy plastry szynki tak, aby pokryły całość.
  • 3. Placek zwijamy jak roladę, a następnie owijamy ściśle w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Chrzan Szpinak Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować