Szpinakowa rolada z łososiem

4.5 (185 ocen)

  • 45 min

Rolada w wydaniu wiosennym :-) Ciekawe połączenie szpinaku ze smakiem łososia i twarogu dało naprawdę zaskakujący wygląd i smak!

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki:
    150g mrożonego szpinaku
    4 jajka
    6 łyżek mąki pszennej
    300g serka twarogowego ( kanapkowego )
    100g wędzonego łososia
    2 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Szpinakowa rolada z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    1. Zamrożony szpinak wrzucamy na wrzątek ok. 3/4 szklanki wody i gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotujemy szpinak do znacznego zredukowania wody wtedy odstawiamy go do przestudzenia.
    2. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do zimnego szpinaku dodajemy żółtka i mąkę, mieszamy i dodajemy do piany z białek. Całość delikatnie łączymy ze sobą, a powstałą masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę.
    3. Tak powstałe ciasto pieczemy przez ok 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu ciasta zostawiamy je do całkowitego ostygnięcia.
    4. Po wystudzeniu ciasta na całej powierzchni rozsmarowujemy serek kanapkowy. Wzdłuż jednego z dłuższych boków układamy plastry wędzonego łososia.
    5. Ciasto zwijamy w roladę, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Wyciągamy po kilku godzinach i kroimy w plastry.

Porady

Jeśli serek kanapkowy jest suchy to można doprawić go śmietaną tak by końce rolady się nie odklejały przy krojeniu w plastry.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować