SZPINAKOWA POLĘDWICA W CIEŚCIE FRANCUSKIM

5 (186 ocen)

Taki mały rarytas na uroczystą kolację lub niedzielny obiad. Podawać na ciepło lub zimno.

Składniki:


  • 1 szt. polędwicy wieprzowej
    1 op. ciasta francuskiego
    0,50 kg. pieczarek
    0,15 kg. świeżego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    7 łyżek startego sera żółtego
    2 łyżki śmietany 18
    5-6 listków świeżej bazylii

    sól,pieprz,czosnek granulowany do smaku,bazylia,sok z cytryny.
Wystaw ocenę:

5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szpinakowa polędwica w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Polędwicę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,odciąć końcówki.Końcówki pokroić w kostkę.Pozostała polędwicę rozciąć po długości na 3 części nie docinając do końca,by uzyskać większy kawałek mięsa,lekko rozbić z dwóch stron,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym.Kostki polędwicy zawinąć w rozbite mięso w roladę,wstawić na 2 godz. do lodówki.
  • 2.
    Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki,skropić sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Ser zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach,czosnek pokroić w kosteczkę,szpinak opłukać i porwać rękoma na mniejsze kawałki.
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 3. Na patelni rozgrzać masło,usmażyć pieczarki do czasu odparowania wody,włożyć czosnek,szpinak i smażyć około 10 min.Wlać śmietanę i smażyć do czasu jej wysmażenia,przyprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym,
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 4.
    Wsypać 4 łyżki żółtego sera i mieszać do czasu rozpuszczenia się sera,przestudzić.
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 5. Polędwicę rozwinąć,wyjąć kostki mięsa.Na brzegu ułożyć wałeczek farszu i w środku wzdłuż zrobić rowek,
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 6.
    Ułożyć w nim liście bazylii
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 7. Na liściach ułożyć kostki mięsa.
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 8.
    Formując rękoma przykryć rowek farszem .
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 9. Zwinąć całość w roladę.Tak przygotowaną roladę posypać bazylią,
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 10. Zawinąć w papier do pieczenia,końcówki związać.Ułożyć w formie do keksów,wlać 1/4 szk.wody.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec po 30min.z dwóch stron,przestudzić.
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 11. Ciasto francuskie rozwinąć,przyciąć na długość rolady.Na środku ułożyć roladę,boki ciasta naciąć w paski.
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 12.
    Paski ciasta zakładać na roladzie w kłosek,nakłuć je widelcem.
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec 25 min. wyjąć z piekarnika i przez środek rolady wzdłuż posypać pozostałym serem.
  • szpinakowa rolada w cieście francuskim 14.
    Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać do czasu rozpuszczenia się sera.

Porady

Roladę z polędwicy przygotować dzień wcześnie.W ciasto zawinąć i upiec przed podaniem jeśli chcemy ją konsumować na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować