Szpinakowa polędwica w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Polędwicę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,odciąć końcówki.Końcówki pokroić w kostkę.Pozostała polędwicę rozciąć po długości na 3 części nie docinając do końca,by uzyskać większy kawałek mięsa,lekko rozbić z dwóch stron,przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym.Kostki polędwicy zawinąć w rozbite mięso w roladę,wstawić na 2 godz. do lodówki.
2.
Pieczarki umyć,pokroić w ćwierć talarki,skropić sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Ser zetrzeć na tarce o drobnych wiórkach,czosnek pokroić w kosteczkę,szpinak opłukać i porwać rękoma na mniejsze kawałki.
3. Na patelni rozgrzać masło,usmażyć pieczarki do czasu odparowania wody,włożyć czosnek,szpinak i smażyć około 10 min.Wlać śmietanę i smażyć do czasu jej wysmażenia,przyprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem granulowanym,
4.
Wsypać 4 łyżki żółtego sera i mieszać do czasu rozpuszczenia się sera,przestudzić.
5. Polędwicę rozwinąć,wyjąć kostki mięsa.Na brzegu ułożyć wałeczek farszu i w środku wzdłuż zrobić rowek,
6.
Ułożyć w nim liście bazylii
7.Na liściach ułożyć kostki mięsa.
8.
Formując rękoma przykryć rowek farszem .
9.Zwinąć całość w roladę.Tak przygotowaną roladę posypać bazylią,
10.Zawinąć w papier do pieczenia,końcówki związać.Ułożyć w formie do keksów,wlać 1/4 szk.wody.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C i piec po 30min.z dwóch stron,przestudzić.
11. Ciasto francuskie rozwinąć,przyciąć na długość rolady.Na środku ułożyć roladę,boki ciasta naciąć w paski.
12.
Paski ciasta zakładać na roladzie w kłosek,nakłuć je widelcem.
13. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 C i piec 25 min. wyjąć z piekarnika i przez środek rolady wzdłuż posypać pozostałym serem.
14.
Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać do czasu rozpuszczenia się sera.
Porady
Roladę z polędwicy przygotować dzień wcześnie.W ciasto zawinąć i upiec przed podaniem jeśli chcemy ją konsumować na ciepło.
Komentarze