opakowanie szpinaku mrożonego ok.400 g
pierś z kurczaka pojedyncza
2 szklanki dowolnego makaronu
10 dag żółtego sera w kawałku
2 ząbki czosnku
sól ziołowa
przyprawa do kurczaka
pieprz
olej
Szpinakowa patelnia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotowany na półtwardo przelewamy zimną wodą odcedzamy.
Pierś z Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę; marynujemy na 10 minut w oleju z dodatkiem przyprawy i soli ziołowej. Odstawiamy w chłodne miejsce. Potem smażymy na oleju z marynaty. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy do ostygnięcia.
2.W tym czasie Rozmrożony szpinak podsmażamy na patelni na tym samym co kurczaka rozgrzanym oleju wrzucamy uprzednio obrane i posiekane ząbki czosnku. potem dokładamy rozdrobniony w palcach żółty ser. mieszamy do połączenia składników.
3.Do szpinaku dodajemy ugotowany makaron i usmażoną pierś kurczaka; dokładnie mieszamy, chwilę podgrzewamy. Do smaku przyprawiamy solą ziołową i pieprzem.
Porady
Szpinak należy wyjąć z zamrażalki minimum 2 godziny przed przygotowaniem. Czas gotowania makaronu al dente zależy od jego rodzaju (najszybciej drobne np. muszelka)
Komentarze