Szpinakowa fantazja

5 (162 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wspaniały, wiosenny kolor i niepowtarzalny smak - musicie koniecznie spróbować tego ciasta

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • CIASTO:
    250g mrożonego szpinaku,
    3 duże jajka,
    1 opakowanie cukru waniliowego,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 szklanka cukru,
    3/2 szklanki mąki,
    1/2 szklanki oleju,
    KREM:
    400 g śmietany kremówki,
    serek mascarpone 125 g,
    cukier puder do smaku,
    olejek cytrynowy,
    2 plastry ananasa z puszki,
    2 kiwi
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Szpinakowa fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpinakowa fantazja 1. Szpinak pozostawiamy do rozmrożenia. Gdy się rozmrozi dokładnie go odciskamy i miksujemy z połową oleju.
  • Szpinakowa fantazja 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.Cały czas ubijając dodajemy partiami cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku.
  • Szpinakowa fantazja 3. Następnie dodajemy stopniowo pozostały olej i proszek do pieczenia wymieszany z proszkiem do pieczenia i mieszamy już łyżką.
  • Szpinakowa fantazja 4. Dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy. Tortownicę (21cm) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto do formy i pieczemy około 45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Ciasto po upieczeniu studzimy i kroimy na dwie części.
  • Szpinakowa fantazja 5. Kolejno przygotowujemy krem. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Następnie mieszamy ją z mascarpone i dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego. Kremem smarujemy plastry ciasta. Całość dekorujemy pokrojonym w kostkę ananasem i kiwi. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować