Szpinak z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zanim podałam tę sałatkę po raz pierwszy, nikt nie wierzył, że szpinak można jeść na surowo.

Składniki:

  • ● 25 dag świeżego szpinaku
    ● 15 dag fety
    ● 20 dag truskawek
    ● garść kandyzowanych żurawin
    ● łyżka soku z cytryny
    ● oliwa
    ● sól

Szpinak z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oderwane od łodyżek liście
    szpinaku myjemy, osączamy
    i rwiemy na kawałki. Wkładamy
    do salaterki, lekko solimy
    (pamiętając, że feta jest słona)
    i mieszamy. Truskawki myjemy,
    odrywamy szypułki. W zależności
    od wielkości owoce kroimy
    wzdłuż na 4 lub 6 części. Fetę
    kroimy w kostkę.
  • 2. Na szpinak wykładamy truskawki,
    fetę i żurawinę. Skrapiamy
    sokiem z cytryny i polewamy
    oliwą. Wszystko delikatnie
    mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_06-2009

Komentarze

Podobne przepisy