Szpinak z serem pleśniowym

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Tą potrawą mąż skradł moje serce. Nasz synek też ją uwielbia.

Składniki:

  • 30 dag makaronu rurki
    op. mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    10 paluszków krabowych
    15 dag wędzonego boczku
    20 dag sera z niebieską pleśnią
    2 ząbki czosnku
    1/2 op. mielonej gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    małe op. śmietany 18-proc.
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paluszki Ser

Szpinak z serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • 2. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paluszki kroimy w plastry, ser rozkruszamy.
  • 3. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Dodajemy boczek razem z wytopionym tłuszczem, paluszki krabowe, czosnek i ser. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Zabielamy śmietaną i chwilę podgrzewamy. Podajemy z makaronem.



    Jeśli do smażenia boczku dodamy odkrojoną z niego skórę, danie będzie bardziej aromatyczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować