• Szpinak z serem pleśniowym

    Autor: Małgorzata Wukowicz, Mikówiec

  • Tą potrawą mąż skradł moje serce. Nasz synek też ją uwielbia.

  • Składniki

    30 dag makaronu rurki
    op. mrożonego rozdrobnionego szpinaku
    10 paluszków krabowych
    15 dag wędzonego boczku
    20 dag sera z niebieską pleśnią
    2 ząbki czosnku
    1/2 op. mielonej gałki muszkatołowej
    sól, pieprz
    małe op. śmietany 18-proc.

  • Sposób przygotowania

    1.

    Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy.

    2.

    Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Paluszki kroimy w plastry, ser rozkruszamy.

    3.

    Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Dodajemy boczek razem z wytopionym tłuszczem, paluszki krabowe, czosnek i ser. Gotujemy na małym ogniu, aż ser się roztopi. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Zabielamy śmietaną i chwilę podgrzewamy. Podajemy z makaronem. Jeśli do smażenia boczku dodamy odkrojoną z niego skórę, danie będzie bardziej aromatyczne.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    w_kilka_chwil, makaron, szpinak, paluszki krabowe, ser pleśniowy
  • 0 komentarzy

Autor: Małgorzata Wukowicz, Mikówiec

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-02-12T17:43:54+01:00

479 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_02-2012

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »