Szpinak w ziemniaczanych gniazdkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki kroimy na połówki i gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Następnie wydrążamy środki zostawiając poł centymertrową skórkę. Szpinak zalewamy wrzątkiem i przecedzamy przez sitko. Kroimy na małe kawałki. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy przecisnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, mleko, przyprawę Winiary i zostawiamy na ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z gazu. Dodajemy pokruszony twaróg, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wbijamy żółtko, całość dobrze mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy wydrążone ziemniaki. Na wierzch posypujemy żółtym serem i papryką w proszku. Zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze