Szpinak w ziemniaczanych gniazdkach

4.5 (183 ocen)

  • Łatwy

Po długiej zimie potrzebujemy dużo żelaza, czyli pora na szpinak!

  • Łatwy

Składniki:


  • - ziemniaki duże: 4 sztuki
    - szpinak mrożony: 250 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - twaróg: 50 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - ser żółty tarty: 6 łyżek
    - mleko: 3 łyżki
    - przyprawa Winiary w płynie do zup i sosów: 1 łyżka
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz: 3 szczypty
    - papryka słodka w proszku: 8 szczypt
    - olej słonecznikowy: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szpinak w ziemniaczanych gniazdkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki kroimy na połówki i gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Następnie wydrążamy środki zostawiając poł centymertrową skórkę. Szpinak zalewamy wrzątkiem i przecedzamy przez sitko. Kroimy na małe kawałki. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy przecisnięty przez praskę czosnek, dodajemy szpinak, mleko, przyprawę Winiary i zostawiamy na ogniu przez około 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z gazu. Dodajemy pokruszony twaróg, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wbijamy żółtko, całość dobrze mieszamy. Tak przygotowaną masą wypełniamy wydrążone ziemniaki. Na wierzch posypujemy żółtym serem i papryką w proszku. Zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować