Szparagowe risotto

0 (0 ocen)

Pyszne, zdrowe, kremowe risotto z zielonymi szparagami

Składniki:

  • - 1,3 szklanki ryżu arborio do risotta
    - 400 g zielonych szparagów
    - 100ml białego wina
    - 1 litr bulionu ( ew. z kostki)
    - łyżka masła
    - ew. sól, pieprz do smaku

Szparagowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy , myjemy , odcinamy zdrewniałe końcówki i tniemy w kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masełko wrzucamy ryż i chwilę szklimy. Dodajemy odrobinę bulionu i szparagi mieszamy aż do wchłonięcia się płynu i znów dolewamy bulion. Mieszamy do wchłonięcia się płynu i znów dolewamy tym razem wino. Mieszamy i tak aż do miękkości ryżu powtarzamy czynność. Na koniec doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy