szparagi z szynką przykryte mozarella i tymiankiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne i aromatyczne sezonowe warzywka z dodatkami. Sezon na szparagi jest krótki, warto się nimi cieszyć!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - szparagi zielone: 1 pęczek
    - szparagi, białe: 1 pęczek
    - tymianek najlepiej świeży lub suszony: 1 pęczek
    - Szynka w plasterkach, najlepiej konserwowa: 4 plastry
    - mozarella w kulce: 1 opakowanie

Szparagi z szynką przykryte mozarella i tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, oczyścić, gotować przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić i przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego.
  • 2. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietanki i szczyptę tymianku. Doprawić do smaku. Szparagi polać sosem, przykryć plasterkiem szynki i serem mozarella.
  • 3. Posypać tymiankiem i zapiekać przez ok. 10 minut w tem. 180 stopni.
  • 4. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy