Szparagi z szynką i serem po francusku

0 (0 ocen)

  • 35 min

Gdy tylko zaczyna się sezon szparagowy natychmiast wykorzystuje go w pełni, bo uwielbiam szparagi. Na pyszną, niezobowiązującą przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem mozarella zapieczone w cieście francuskim.

  • 35 min

Składniki:

  • Płat ciasta francuskiego
    Kilka plasterków szynki
    Kulka sera mozarella
    Pęczek białych szparagów
    Sól, cukier
    Jajko
    Siemię lniane do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Szynki Przekąski

Szparagi z szynką i serem po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi z szynką i serem po francusku 1. Szparagi umyć, obrać z łyka i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru ustawiając szparagi pionowo tak, aby czubki szparagów wystawały ponad wodę (bardzo szybko się rozgotowują).
    Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy kawałek szynki i 2-3 kawałki szparagów oraz kawałek sera mozarella. Zawijamy w ciasto tworząc kształt cygara i zlepiając jego koncówki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 14 minut do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować