Gdy tylko zaczyna się sezon szparagowy natychmiast wykorzystuje go w pełni, bo uwielbiam szparagi. Na pyszną, niezobowiązującą przekąskę proponuję szparagi z szynką i serem mozarella zapieczone w cieście francuskim.
35 min
Składniki:
Płat ciasta francuskiego
Kilka plasterków szynki
Kulka sera mozarella
Pęczek białych szparagów
Sól, cukier
Jajko
Siemię lniane do posypania
Szparagi z szynką i serem po francusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć, obrać z łyka i związać białą nitką. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru ustawiając szparagi pionowo tak, aby czubki szparagów wystawały ponad wodę (bardzo szybko się rozgotowują).
Ciasto rozwijamy i dzielimy na 9 prostokątów. Na każdy nakładamy kawałek szynki i 2-3 kawałki szparagów oraz kawałek sera mozarella. Zawijamy w ciasto tworząc kształt cygara i zlepiając jego koncówki. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 14 minut do zarumienienia.
Komentarze