Sezon szparagowy w pełni warto więc przygotować to smaczne warzywo zapiekane pod beszamelem z dodatkiem salami. Tak podane stanowią świetny dodatek do obiadu lub też samodzielne danie.
30 min
Składniki:
500g szparagów
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
200g salami
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1,5 szklanki mleka
sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
masło do posmarowania formy
ser żółty do posypania
Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W wysokim garnku zagotowujemy wodę z sola i cukrem. Szparagi obieramy, związujemy i gotujemy pionowo przez 7-8 minut. Odcedzamy.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Każdego szparaga owijamy plasterkiem salami i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
2.W małym garnku roztapiamy masło i dosypujemy mąkę. Dokładnie rozrabiamy.
3.Cały czas mieszając dolewamy mleko a następnie doprawiamy do smaku. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.
4.Polewamy beszamelem.
5.Na wierzch ścieramy żółty ser. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20-25 minut.
Komentarze