Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Sezon szparagowy w pełni warto więc przygotować to smaczne warzywo zapiekane pod beszamelem z dodatkiem salami. Tak podane stanowią świetny dodatek do obiadu lub też samodzielne danie.

  • 30 min

Składniki:

  • 500g szparagów
    łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    200g salami
    2 łyżki masła
    2 łyżki maki
    1,5 szklanki mleka
    sól, pieprz biały, gałka muszkatołowa
    masło do posmarowania formy
    ser żółty do posypania

Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem 1. W wysokim garnku zagotowujemy wodę z sola i cukrem. Szparagi obieramy, związujemy i gotujemy pionowo przez 7-8 minut. Odcedzamy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Każdego szparaga owijamy plasterkiem salami i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
  • Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem 2. W małym garnku roztapiamy masło i dosypujemy mąkę. Dokładnie rozrabiamy.
  • Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem 3. Cały czas mieszając dolewamy mleko a następnie doprawiamy do smaku. Gdy sos zgęstnieje wyłączamy.
  • Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem 4. Polewamy beszamelem.
  • Szparagi z salami zapiekane pod beszamelem 5. Na wierzch ścieramy żółty ser. Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy