• Szparagi w szynce w sosie beszamelowym

    Dodane przez: Wilczex

  • Niestety sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Każdego roku staram się wykorzystać ten czas jak najlepiej. Danie będzie pyszne również z kaszą kuskus zamiast ziemniaków.

  • Składniki

    Składniki:

    Opakowanie białych szparagów
    5 dużych plastrów szynki

    Sos beszamelowy:

    prawie pół kostki masła
    mleko
    mąka
    żółtko jaja
    przyprawa typu Warzywko
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    gałka muszkatołowa

  • Sposób przygotowania

    1.
    Szparagi w szynce zapiekane w sosie beszamelowym - krok 1

    Szparagi obieramy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie z cukrem. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sporo mleka (prawie tyle ile chcemy mieć sosu). Łyżeczkę Warzywka zalewamy pół szklanki wrzątku i mieszamy. Powstały w ten sposób bulion dodajemy do masła i mleka. Zaprawiamy mąką, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość sosu. Żółtko rozkłócamy z odrobiną gorącego sosu i dodajemy do reszty. Przyprawiamy sokiem z cytryny (trzeba dać dość sporo, żeby sos nie był mdły), solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy szparagi są gotowe, kroimy je na połowy i zawijamy po cztery części w plaster szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20-25 minut.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zdrowie_na_talerzu, dania_dla_urody, sezonowe_przysmaki, szparagi, zapiekane, konkurs_zdrowie, dania sezonowe
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Wilczex

Wilczex 23

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-13T11:47:44+02:00

245 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »