Szparagi w szynce w sosie beszamelowym

4.5 (199 ocen)

Niestety sezon na szparagi trwa bardzo krótko. Każdego roku staram się wykorzystać ten czas jak najlepiej. Danie będzie pyszne również z kaszą kuskus zamiast ziemniaków.

Składniki:

  • Składniki:

    Opakowanie białych szparagów
    5 dużych plastrów szynki

    Sos beszamelowy:

    prawie pół kostki masła
    mleko
    mąka
    żółtko jaja
    przyprawa typu Warzywko
    sól
    pieprz
    sok z cytryny
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szparagi w szynce w sosie beszamelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szparagi w szynce zapiekane w sosie beszamelowym 1. Szparagi obieramy i gotujemy 15 minut w osolonej wodzie z cukrem. W tym czasie przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy sporo mleka (prawie tyle ile chcemy mieć sosu). Łyżeczkę Warzywka zalewamy pół szklanki wrzątku i mieszamy. Powstały w ten sposób bulion dodajemy do masła i mleka. Zaprawiamy mąką, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość sosu. Żółtko rozkłócamy z odrobiną gorącego sosu i dodajemy do reszty. Przyprawiamy sokiem z cytryny (trzeba dać dość sporo, żeby sos nie był mdły), solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy szparagi są gotowe, kroimy je na połowy i zawijamy po cztery części w plaster szynki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i wstawiamy do piekarnika na jakieś 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować