Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami

0 (0 ocen)

Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami - długa nazwa ale jest konieczna, by oddać pełen wymiar ten przepysznej potrawy :) W sam raz na śniadanie jak i na kolację. POEZJA :)

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    6 zielonych szparagów
    4 plastry szynki parmeńskiej lub innej
    50 g parmezanu
    2 garści młodej rukoli
    kilka pomidorków koktajlowych
    cukier do gotowania
    oliwa do pieczenia
    sól i pieprz

    Składniki na sos beszamel:
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1,5 szklanki mleka
    sól do smaku
    pół łyżki gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Grill

Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szparagi w szynce i beszamelem 1. Szparagom odrywamy końcówki na wysokości 6/7 ich części. Podgotowujemy szparagi w odrobinie soli i cukru na al dente.
  • 2. W tym czasie przygotowujemy sos: na maśle podsmażamy mąkę na złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką.
  • 3. Podgotowane szparagi owijamy w szynkę. (3 szparagi owijamy w 2 plastry szynki). Układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy pomidorki, które także skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem.
  • 4. Zapiekamy w 200 stopniach c około 10-15 minut. Zapieczone szparagi podajemy na rukoli. Na rukolę układamy także paseczki parmezanu. Całość polewamy sosem beszamelowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parmezan Rukola Szparagi Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Pieczenie Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować