Szparagi w szynce

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gdy syn studiował, robiłam duże ilości różnych dań, by mógł je ze sobą zabrać do Krakowa. Szparagi w szynce to mój pomysł na pyszną przystawkę.

Składniki:

  • ● szynka konserwowa w podłużnych plastrach
    ● puszka lub słoiczek szparagów
    ● kostka masła
    ● mały słoik chrzanu
    ● drobiowa kostka rosołowa lub 1 szklanka wywaru z drobiu
    ● 3-4 łyżeczki żelatyny

Szparagi w szynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z chrzanem.
    Na plasterek szynki nakładamy
    masę chrzanowo-
    -maślaną, rozsmarowujemy,
    kładziemy jednego szparaga,
    rolujemy. Układamy w głębszym
    półmisku.
  • 2. Kostkę bulionową rozpuszczamy
    we wrzącej wodzie
    (lub podgrzewamy wywar
    z drobiu), mieszamy
    z odpowiednią ilością żelatyny
    (wg przepisu na opakowaniu),
    chłodzimy i zalewamy
    szynkę. Wkładamy do lodówki,
    by galaretka zastygła.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Komentarze

Podobne przepisy