Szparagi w sosie z sera feta do obiadu

4.5 (189 ocen)

  • 5 min
  • Dla 4 osób

Tak podane szparagi smakują wyjątkowo i doskonale komponują się z mięsem do obiadu i ziemniaczkami czy kaszą.

  • 5 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
    1 szklanka wody
    ½ łyżeczki soli
    140 g sera feta
    2 łyżeczki mąki
    suszony liść lubczyku
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    szczypta czosnku granulowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szparagi w sosie z sera feta do obiadu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obieramy na ¾ ich długości, myjemy i kroimy w plastry (główek nie kroimy).
  • 2. W garnku gotujemy wodę,solimy, do gorącej wrzucamy szparagi i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut.
  • 3. Ser feta rozcieramy w miseczce, wrzucamy do szparagów i dokładnie mieszamy.
  • 4. W szklance mieszamy odrobinę zimnej wody z mąką, dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru ze szparagów, mieszamy i zaciągamy sos.
  • 5. Całość gotujemy 5 minut na wolnym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając.
  • 6. Pod koniec gotowania przyprawiamy i mieszamy.

Porady

Podajemy jako dodatek do obiadu np. do mięsa i ziemniaków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować