Szparagi w cukinii z grila w sosie light

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób

zdrowo_jedz

  • Dla 2 osób

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
    1 średniej wielkości cukinia
    1 łyżeczka oliwy z oliwek
    sól i pieprz do smaku

    Sos jogurtowy:

    180 g jogurtu naturalnego
    kilka listków bazylii
    kilka gałązek natki pietruszki
    łyżeczka papryki w płatkach
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szparagi w cukinii z grila w sosie light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos:
    Bazylię i natkę siekamy i wrzucamy do jogurtu, doprawiamy do smaku i mieszamy - odstawiamy w chłodne miejsce.
  • 2. Warzywa myjemy i osuszamy.
  • 3. Cukinię kroimy wzdłuż na cienkie paski, oprószamy solą i pieprzem, układamy na grillu lub patelni grillowej i grillujemy z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony).
  • 4. Ze szparagów odcinamy zdrętwiałe końcówki i przekładamy do większego płaskiego naczynia, polewamy oliwą i oprószamy solą i pieprzem. Następnie układamy partiami na grillu i grillujemy z obu stron (około 2-3 minuty z każdej strony).
  • 5. 2 plastry cukinii układamy równolegle na desce, kładziemy 2 szparagi (skierowane w dwie strony) i zawijamy. Szparagi kroimy nożem mniej więcej w połowie (między cukinią).
  • 6. Podajemy z sosem jogurtowym

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować