Szparagi w cieście pietruszkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szparagi mocno zielone. Z nuta pietruszki. Moja rodzina orzekła że są pyszne/polecam bo są bardzo dobre i można się nimi zajadać

  • 30 min

Składniki:


  • 10 szparagów grubych
    3/4 szklanki mąki
    1 jajko
    1/2 szklanki mleka
    1 pęczek pietruszki
    sól, cukier, pieprz
    10 dkg boczku wędzonego
    masło klarowane

Szparagi w cieście pietruszkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szparagi ugotowane 1. Szparagi obieram, i gotuję z dodatkiem soli i cukru do miękkości ale żeby nie były rozgotowane.
  • szparagi w cieście 2. Pietruszkę kroję nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję mleko, mąkę, jajko, sól, pieprz. Całość miksuję blenderem na gładką masę. Ciasto wkładam do lodówki na 30 minut. Ciasto wylewam na głęboki talerz, i każdą szparag w nim zanurzam. Układam na patelni na rozgrzanym maśle. Przesmażam z każdej strony.
  • boczek podsmażony 3. Boczek kroję w kostkę i przesmażam. Szparagi podaję z boczkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy