Szparagi na sałatce z jajkiem w parmezanowym koszyczku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować koszyczek z parmezanu. Papier do pieczenia posmarować odrobiną oleju. Zetrzeć na tarce parmezan i na natłuszczonym papierze uformować z niego koło. Papier z serem położyć na suchej patelni i podgrzewać do rozpuszczenia parmezanu. Szklankę, kubek przewrócić do góry dnem i papier z rozpuszczonym serem położyć na odwróconej szklance serem do szklanki. Przytrzymując papier uformować dłońmi brzegi koszyka. Przy odrobinie wprawy możemy wielkość i kształt koszyka formować dowolnie.
Sałatę najlepiej różną, rozłożyć na półmisku , obłożyć oliwkami, pomidorami, kaparami. Skropić octem balsamicznym.
Szparagi blanszować 3 minuty w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, owinąć plastrami szynki parmeńskiej i zapiekać 8 minut pod grillem w piekarniku.
Jajko w koszulce ugotować w lekko zakwaszonej wodzie i włożyć do koszyczka z parmezanu.
Szparagi rozłożyć na sałacie, posypać płatkami świeżo startego parmezanu.
Komentarze