Szparagi marynowane z polentą piniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzeszki piniowe przyrumienić lekko na patelni, odstawić. Polentę instant przygotować według przepisu na opakowaniu. Na koniec dodać przyrumienione orzeszki piniowe. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem - niech dojdzie. Kiedy masa trochę ostygnie, wyłożyć ją na stolnicę. Ręce zmoczyć w zimnej wodzie i uformować z masy mały bochenek. Zostawić, by odpoczęło.
Z bochenka polenty ukroić kromki i przysmażyć je w gorącym oleju na brązowozłoty kolor.
Obciąć twarde, dolne części szparagów. Szparagi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 6 minut, tak, żeby były twarde. Wyjąć z wody i ułożyć na talerzu.
Z oliwy, octu, musztardy i posiekanej natki przygotować marynatę. Polać nią letnie szparagi. Podawać z przysmażonymi kromkami polenty.
Komentarze