Szparagi marynowane z polentą piniową

0 (0 ocen)

Gdy chcę zaskoczyć gości, robię egzotyczne dania

Składniki:

  • Szparagi marynowane z polentą piniową: 400 g zielonych szparagów, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczka łagodnej musztardy, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

    Polenta z orzeszkami piniowymi: 100 g orzeszków piniowych, 2 łyżki oliwy z oliwek, 500 g polenty instant, sól,pieprz, gałka muszkatołowa

Szparagi marynowane z polentą piniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzeszki piniowe przyrumienić lekko na patelni, odstawić. Polentę instant przygotować według przepisu na opakowaniu. Na koniec dodać przyrumienione orzeszki piniowe. Zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem - niech dojdzie. Kiedy masa trochę ostygnie, wyłożyć ją na stolnicę. Ręce zmoczyć w zimnej wodzie i uformować z masy mały bochenek. Zostawić, by odpoczęło.
    Z bochenka polenty ukroić kromki i przysmażyć je w gorącym oleju na brązowozłoty kolor.
    Obciąć twarde, dolne części szparagów. Szparagi wrzucić do wrzącej, osolonej wody i gotować przez około 6 minut, tak, żeby były twarde. Wyjąć z wody i ułożyć na talerzu.
    Z oliwy, octu, musztardy i posiekanej natki przygotować marynatę. Polać nią letnie szparagi. Podawać z przysmażonymi kromkami polenty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy