Szparag w cieście

0 (0 ocen)

  • 30 min

W sezonie szparagowym, który trwa już od połowy kwietnia, możemy kupić zielone, białe i fioletowe szparagi. Ja uwielbiam te zielone, bo są sprężyste, chrupiące, twarde, i mają konkretny smak.

  • 30 min

Składniki:

  • • pęczek zielonych szparagów
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 żółtko
    • 3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Szparag w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec, a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie ma już twardych włókien.
    • Zagotować ok. 1 litra wody z solą i cukrem, wrzucić szparagi i gotować 2 minuty, wyjąć, przelać zimną wodą i osuszyć.
    • Ciasto francuskie pociąć na paski o szerokości ok. 3 cm i długości większej o 1 cm od długości szparaga.
    • Ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    • Ułożyć na paskach ciasta po jednym szparagu.
    • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 15 minut.

Porady

Fioletowe szparagi bywają rzadko,dostępne, bo są trudne w uprawie. Białe o delikatnym miąższu są włókniste i trudne w obróbce, bo trzeba je obierać dość grubo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować