Tym deserem chcę otworzyć kuchnię śląską na nowe smaki i pokazać że nie jest ona zamknięta swoim regionalizmem, lecz można łączyć ją dowolnie z kuchniami świata tworząc jej nowe atrakcyjne oblicze.
15 min
Składniki:
4 jajka
150 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
40 ml gorącej wody
sok z 1/2 cytryny
sok z ½ limonki
20 ml wódki
1,5 łyżeczki herbaty zielonej matcha
dekoracja: plasterki limonki i bazylia tajska
Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić pianę z białek. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem. Ostrożnie połączyć obie masy, uważając, aby piana nie opadła.
2.Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę dodać do kremu.
3.Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i limonki oraz herbatę matcha i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać wódkę, wymieszać
4. Obie masy wkładać na przemian do wysokich kieliszków. Brzeg kieliszka został wcześniej umoczony w wodzie i obsypany cukrem, a całość udekorowana kawałkiem limonki i listkami bazylii tajskiej.
Komentarze