Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha

0 (0 ocen)

  • 15 min

Tym deserem chcę otworzyć kuchnię śląską na nowe smaki i pokazać że nie jest ona zamknięta swoim regionalizmem, lecz można łączyć ją dowolnie z kuchniami świata tworząc jej nowe atrakcyjne oblicze.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 jajka
    150 g cukru
    4 łyżeczki żelatyny
    40 ml gorącej wody
    sok z 1/2 cytryny
    sok z ½ limonki
    20 ml wódki
    1,5 łyżeczki herbaty zielonej matcha
    dekoracja: plasterki limonki i bazylia tajska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha 1. Ubić pianę z białek. Oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem. Ostrożnie połączyć obie masy, uważając, aby piana nie opadła.
  • 2. Żelatynę namoczyć w wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną i chłodną żelatynę dodać do kremu.
  • 3. Krem podzielić na 2 równe części, do jednej dodać sok z cytryny i limonki oraz herbatę matcha i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać wódkę, wymieszać
  • Szpajza cytrynowa z zieloną herbatą matcha 4. Obie masy wkładać na przemian do wysokich kieliszków. Brzeg kieliszka został wcześniej umoczony w wodzie i obsypany cukrem, a całość udekorowana kawałkiem limonki i listkami bazylii tajskiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować