Sznycle z białej kapusty

4.51 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Od ponad dwudziestu lat przygotowuję wesela, chrzciny, przyjęcia komunijne i inne imprezy.Gotuję przeróżne dania i piekę ciasta.

Składniki:

  • ● 1 nieduża główka białej kapusty
    ● 2 kostki bulionu warzywnego
    ● 2 łyżki smalcu
    ● duża cebula
    ● 3 łyżki mąki
    ● 1 jajko
    ● 1/2 szkl. bułki tartej do panierowania
    ● olej do smażenia
    ● 1/2 szklanki groszku konserwowego
    ● 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
    ● sól
    ● cukier
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sznycle z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kroimy na kawałki
    i gotujemy w wodzie z dodatkiem
    kostek bulionowych. Studzimy,
    mocno odciskamy i zostawiamy
    na durszlaku na mniej więcej godzinę, aby osączyć
    je z wody.
  • 2. Kapustę przepuszczamy
    przez maszynkę do mięsa. Cebulę
    drobno siekamy i przesmażamy
    na smalcu. Odstawiamy,
    by ostygła.
  • Sznycle z białej kapusty 3. Do cebuli dodajemy kapustę,
    groszek i kukurydzę, wbijamy
    jajko, wsypujemy mąkę,
    doprawiamy solą i ewentualnie
    cukrem, dokładnie mieszamy.
  • 4. Z masy formujemy nieduże
    kotlety, obtaczamy w bułce tartej
    i smażymy na rozgrzanym
    oleju. Podajemy z gulaszem
    lub jako samodzielne danie,
    np. z pozostałym groszkiem,
    kukurydzą i zieloną sałatą.

Porady

● Do przepuszczonej przez maszynkę kapusty można dodać zmielone pieczarki i pozostałe z obiadu gotowane lub pieczone mięso. Takie sznycle podajemy z surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować